A Skót bajnokság csapatai 1998-ban Angol példára kiléptek a ligából és megalapították saját bajnokságukat, melyet Scottish Premier League-nek neveztek el. Ehhez a döntéshez az vezetett, hogy a nagyobb klubok több pénzt szerettek volna kapni egy mérkőzés után. Korábban a szponzorok által adott összegek szétosztódtak a négy osztály csapatai között...

A Skót bajnokság csapatai 1998-ban Angol példára kiléptek a ligából és megalapították saját bajnokságukat, melyet Scottish Premier League-nek neveztek el. Ehhez a döntéshez az vezetett, hogy a nagyobb klubok több pénzt szerettek volna kapni egy mérkőzés után. Korábban a szponzorok által adott összegek szétosztódtak a négy osztály csapatai között.A pontvadászat két legizgalmasabb mérkőzése a messzi földön híres Old Firm ahol a két óriás a Celtic és Glasgow Rangers csap össze.Ez a mérkőzés több mint egy egyszerű foci meccs , hiszen szól a vallás és a hovatartozás ötvözetéről. A Celtic katolikus gyökerű egyesület, ráadásul szurkolói nem a Brit Birodalom elkötelezett hívei. A Rangers protestáns kötődésű, s angolbarát, azaz nehéz lenne közös pontot találni a drukkerek számára.Nagyon nagyon nehéz lenne kideríteni a gyűlölködés igazi okát, ám valószínű, hogy az Ír-Angol (brit) ellentét mentén kell keresnünk a vezérfonalat, és a katolikus–protestáns viszály inkább egy újabb ürügy a gyűlölködésre.

Bővebben

Skócia-Premiership 

Ebben a kategóriában nincs termék

Alkategóriák

Celtic

A Celtic együttesét 1888-ban alapították. A Celtic Football Club egy skót labdarúgó klub, amely a legmagasabb skóciai osztályban, a Scottish Premier League-ben szerepel. A klub székhelye a Glasgow keleti oldalán fekvő Parkhead-ben van. A klub beceneve a The Bhoys illetve The Hoops. A hazai mérkőzéseit a Celtic Parkban játssza, amely a legnagyobb stadionok egyike az Egyesült Királyságban. 2005-2006-ban a Celtic Park átlagosan 58 149 érdeklődőt vonzott, ami a Celticet a második legnagyobb nézőszámú labdarúgó klubbá tette az Egyesült Királyságban a Manchester United mögött. A gárda negyvenkilencszeres skót bajnok, harmincnyolcszoros skót FA kupa győztes, valamint tizenötszörös ligakupa győztes. A gárda rengeteg szurkolóval bír, így rendszerint telthát előtt játssza mérkőzéseit, így idegenben is általában megtelik a vendég szektor. Ennek köszönhetően rendkívül aktívak a lelátói életben. 

Glasgow Rangers

A Glasgow Rangers együttesét 1872-ben alapították. Története során 54 bajnoki címet nyert, ami világrekord. A csapat egyik beceneve „Teddy Bears”. az Ibrox Stadionban játssza hazai meccseit, mely 50 817 néző befogadására alkalmas, csak ülőhelyek vannak a lelátóin és az UEFA-tól megkapta az „5 csillagos stadion” besorolást. A csapat 2012 elején csődbe ment, és végül a negyedosztályban folytathatta a játékot. Ezt rögtön meg is nyerték, így a 2013-14-es szezonnak már a harmadosztályban futottak neki, ahol ugyancsak gyorsan az élre is álltak. Az első osztályba a 2015-2016-os másodosztályú bajnokság megnyerése után jutottak vissza. Legnagyobb riválisa a Celtic együttese, szurkolói pedig egy – egy találkozó előtt általában találkozni is szoktak egymással, így elmondható, hogy a lelátói életben is aktív az alakulat.