A Spanyol bajnokság hivatalos megnevezése Primera División, más nevén a

La-Liga.Európa egyik leglátványosabb bajnokága, ahol a két giga klub a Barcelona és a Real Madrid vív évről-évre ádáz küzdelmet az első helyért. Ebben a két csapatban játszik a mai kor két legkiemelkedőbb labdarúgója Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. A két óriást az elmúlt ...

A Spanyol bajnokság hivatalos megnevezése Primera División, más nevén a

La-Liga.Európa egyik leglátványosabb bajnokága, ahol a két giga klub a Barcelona és a Real Madrid vív évről-évre ádáz küzdelmet az első helyért. Ebben a két csapatban játszik a mai kor két legkiemelkedőbb labdarúgója Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. A két óriást az elmúlt időszakban a Deportivo és a Valencia tudta megszorongatni, mára viszont a legnagyobb kihívójuk az Atletico Madrid lett.A pontvadászat üde színfoltja mindenképp az Atletico Madrid, akik Simeone alázatos munkájának és kivételes küzdőszellemének köszönhetően nemrégiben megnyerték a Spanyol bajnokságot és két ízben is Bajnokok ligája döntőt játszhattak.

Bővebben

Spanyolország-La Liga 

Ebben a kategóriában nincs termék

Alkategóriák

Atletico Madrid

Az Atletico Madrid együttesét 1903-ban alapította 3 baszk tanuló, az Athletic Bilbao mintájára. 1904-ben a Real Madridtól elbocsátott emberek is csatlakoztak a klubhoz. Először kék-fehér szerelésben játszott a klub, ahogyan a Bilbao is, de később, 1911-ben átváltottak a jelenlegi formátumhoz. Összesen 10 alkalommal nyerte meg a spanyol bajnokságot, 2010-ben, 2012-ben és 2018-ban megnyerték az Európa Ligát, és három alkalommal nyerték meg az európai szuperkupát is. Legnagyobb riválisa a Real Madrid. A szurkolói életben is meghatározó a klub, rengetegen járnak a mérkőzésekre is, ám nem csak a hazai, de idegenbeli találkozókra is. Több klubbal ápol barátságot a gárda, de az egyik legnépszerűbb az AS Roma

Barcelona

Az 1899-ben alapított Fc Barcelona az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb labdarúgó csapat a világon.A csapat alapítója a Svájci származású Hans Gamper, aki apróhírdetést adott fel a helyi újságban ,hogy  Barcelonai székhelyű labdarúgócsapat alapítson.Kezdetben az egyesület sokat szenvedett katalán mivolta miatt, sokszor érték igazságtalan döntések, volt olyan amikor stadionjukat záratták be a Spanyol himnusz kigúnyolása miatt .Igazi áttörést a klub életében a Magyar származású Kubala László okozott mikor érkezése után az egyesület sorban nyerte meg a Spanyol bajnokságot és többször elhódította a Spnyol kupát is.Az egyesület méltóképp emlékezik Kubaláról,a stadion bejárata előtt lévő szoborral.Később igazi világsztárok érkeztek Barcelonában elég ha megemlítjük a Hollandiai Johan Cryff-ot, később Bernd Schuster ,Diego Maradonát, Mark Hughest vagy Gary Linekert vagy a későbbiekben a brazil Ronaldinho-t.Az igazi klubfilozófiát azonban az edzőként visszatérő  Johan Cryff- alakította ki akkoriban Hriszto Sztoicskov, Ronald Koeman, Michael Laudrup és Andoni Zubizarreta alkotta a csapat gerincét.Cryff az utánpótlást is felügyelte és ekkor rakta le, a mai napig jellemző Barcelonai tiki-taka alapjait amit azóta is próbál a világ követni.Később következett a hírhedt Guardiola korszak, akinek irányítása alatt olyan játékosokat ismert meg a futball világ, mint Xavi, Iniesta és a világ egyik legjobb labdarugóját Lionel Messit. Az egyesület sikert sikerre halmoz és ejti hétről-hétre ámulatba a sportág szerelmeseit.

Real Madrid

A Real Madrid méltán a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb klubja.A galaktikusok  történelmük során 32-alkalommal emelték magasba a Spanyol bajnoki címért járó trófeát,19-szer voltak kupagyőztesek és 10-szer elhódították a Bajnok ligáját vagy korábbi nevén a Bajnokcsapatok európai kupáját.A blancóknak több aranykorszakuk volt, elég ha megemlítjük az Alfredo Di Stéfano és Puskás fémjelezte kiváló csapatot mely sorozatban szállította a serlegeket .Érdekesség,hogy ebben az időszkban maradt az egyesületen a királyi jelző.A 80-as években is kiváló csapata volt a Real Madridnak hiszen ekkor játszott a csapatban a keselyű becenévre hallgató Emilio Butragueño, a Mexikói Hugo Sanchez.A 90-es évek végén őrült költekezésbe kezdett az egyesület, hiszen sikerült a klubhoz csábítani Luis Figót, a jelenlegi edzőt Zinédine  Zidane-t,  a Brazi labdazsonglőrt Ronaldót később Roberto Carlos és David Beckham is fehér mezt húzott.Bár a becenevük galatikusok lettek a várt eredmények elmaradtak és az akkori költekezést állítólag ma is törleszti az egyesület.A következő években elmaradoztak a sikerek és a klub élére ismételten Florentino Pérez került aki ismét komoly építkezésbe kezdett.Madridba tette át a székhelyét Cristiano Ronaldo, Kaká. és a Fracia Benzemá is és elkezdődött a klub egyik legsikeresebb időszaka ami a mai napig is tart.

Atletico Bilbao

Az Athletic Bilbao együttesét 1898-ban alapították, és a Real Madrid CF és a FC Barcelona mellett a harmadik klub a Primera División-ban, mely fennállása óta csak az első spanyol ligában játszott. Alapítása óta csak baszk nemzetiségű játékosok szerepelhetnek a színeiben. A gárda összesen nyolc alkalommal hódította el a spanyol bajnoki serleget, még huszonhárom alkalommal a spanyol kupát. A szurkolói életben nem meghatározó a gárda, viszont rendszeresen teltház előtt lépnek pályára a játékosok, így mindig kiváló a hangulat az alakulat találkozóin. 

Valencia

A Valencia Club de Fútbol, röviden Valencia CF a spanyol labdarúgó-bajnokság egyik legismertebb és legeredményesebb klubja. Székhelye a Valencia tartományban található Valencia városa. Az egyesületet 1919. március 18-án alapították. Az élvonalba először az 1930-31-es szezont követően jutott fel. A klub azóta 6 spanyol bajnoki címet nyert és 7 alkalommal hódította el a spanyol labdarúgókupát. Emellett 2 ízben bejutott az UEFA Bajnokok Ligája döntőjébe is. A csapat sok szurkolóval rendelkezik, így a lelátói életben is aktív a klub. A gárda fanatikusai rendszeresen kísérik el kedvenceiket az idegenbeli találkozókra is, valamint helyt állnak a többi csoporttal szemben is.