Miért féltjük Szoboszlait ennyire?

Írta: Battay Máté In: Root On: Hozzászólás: 0 Találat: 1239

Szoboszlai Dominik napjaink magyar labdarúgásának legnagyobb ígérete. Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a kiemelkedő képességű középpályás akár egy olasz élcsapatba is kerülhet akár már szeptembertől. Mindez jól hangzik, de minket, magyar szurkolókat valahogy elfog a félelem, ha egy magyar játékost összehoznak egy neves csapattal. Mutatjuk, hogy miért.

forrás: reuters

Igazán nincs profi magyar labdarúgás

Egy Szalai vagy Gulácsi nem a magyar futball miatt, hanem annak ellenére sikeresek. Ők azok a játékosok, akik már fiatalon elhagyták a hazai utánpótlást és neves csapatok (esetükben Reál Madrid és Liverpool) tartalék csapataihoz csatlakoztak.

Szoboszlait édesapja menedzselte és sikerült szintén nyugatabbra eljutniuk és tanulniuk valami olyasmit, amiben itthon nincs részük.

Sokan azt emelik ki, hogy nincs meg a megfelelően képzett edzői garnitúra, akik foglalkozhatnának az egészen kicsi gyerekekkel, mások az igazi versenyhelyzetek hiányára panaszkodnak.

Egy biztos, jelenleg a képzési hiányosságok leküzdhetetlen hátrányba hozzák a magyar klubokban pallérozódó játékosokat.

 Csalódást keltő ígéretek

2007-ben a tinédzser Filkor Attila, az akkori olasz bajnoki címvédő Interbe játszott, igaz csak negyed órákat. Ma harmincon túl a magyar másodosztályban rúgja a bőrt.

A Dinamo Kijevben feltűnő Farkas Balázs szintén a hazai másodosztályban találta magát. Priskin Tamás, habár magyar szinten egy jó pályafutást tudhat magáénak, mégis amikor az angol élvonalbeli Watfordhoz került, talán többet vártak tőle.

Hogy Koman Vladimirt meg se említjük, aki egykor eljutott olasz első osztályú meccsekig de ma már Iránban fut ki a gyepre.

Sok tinit néztünk már a következő Puskásnak az elmúlt évtizedekben és sokan keltettek csalódást. Reméljük, a messiásvárás alábbhagyott és nem tesszük ki túl nagy nyomásnak a talán tehetségesebbnek tűnő fiatalokat.

Forrás: Nemzeti Sport. 

Dzsudzsák Balázs átigazolásai


„Tízévente egyszer van itt egy jó játékos, remélem ő, most nem fogja elszúrni.”Ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokkal találkozunk a Szoboszlai Dominikkel foglalkozó cikkek alatt.

Forrás: Nemzeti Sport.

Egyértelmű, hogy tíz éve Dzsudzsák, ma Szoboszlai jóval többet jelentenek önmaguknál. Az egész magyar labdarúgást jelentik egy személyben. Ha lenne még 4-5 legalább a nemzetközi középmezőnyben jól teljesítő játékosunk, máris kevesebb lenne a teher rajtuk.

Dzsudzsákot a Psv-s időszaka után sokan várták a BL-re esélyes nagy csapatok valamelyikébe, ehhez képest hatalmas pofára esés volt mindenkinek a keleti kalandozása.

A jelenlegi helyzetben Szoboszlai Dominikról nemcsak a magyar de a világsajtóban is sokat beszélnek. Azonban ne feledjük még mindig csak 19 éves, Dzsudzsák például ennyi idősen debütált a magyar első osztályban.

Ha ezt nézzük, Szoboszlai bőven ráérne még 3-4 év múlva is nívósabb bajnokságba szerződni.

Hozzászólás

Szóljon hozzá